Piroska
-11 °C
-2 °C

A kormányzó liberálisok győztek

MTI
2007.03.27. 08:43

A kormányzó liberálisok győztek a kanadai Québec tartományban tartott parlamenti választásokon a csaknem végleges kedd hajnali eredmények szerint, de elvesztették többségüket, hátrányukra egy több autonómiát követelő kis konzervatív párt tört előre, a harmadik helyre utasítva a szakadár ellenzéket.

A 48 éves Jean Charest miniszterelnök vezette Québeci Liberális Párt (PLQ) a 125 képviselői helyből 48-at szerzett meg, illetve tart afelé, szemben az eddig birtokolt 72-vel, a 36 éves Mario Dumont vezette Québeci Demokratikus Akció (ADQ) pedig 41-et, ezáltal az ellenzék vezető ereje lesz a tartományi parlamentben. Noha az ADQ több önállóságot követel a 7,5 millió lakosú, francia ajkúak lakta tartománynak, nem akarja kiszakadását az országból.

A 40 éves André Boisclair irányította Québeci Párt (PQ) a kampányban azt ígérte, hogy ha győz, akkor újabb népszavazást ír ki a tartomány függetlenségéről. A PQ 36 képviselői helyet szerzett meg a hétfői voksoláson, ami a legrosszabb szereplése 1973 óta, és ez politikai elemzők szerint azt is jelenti, hogy valószínűtlen a referendum megrendezése. A québeciek 20 százalékpontnyi különbséggel 1980-ban és egy százalékpontnyi különbséggel 1995-ben már kétszer is nemet mondtak a kiválásra.

Charest a szavazók súlyos ítéletének nevezte, hogy mind a liberálisok, mind a PQ támogatottsága visszaesett. "A québeciek továbbra is minket akarnak kormányon, de erős ellenzékkel" - mondta. A tartománynak utoljára 1978-ban volt kisebbségi kormánya.