Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Csáky Pál az MKP új elnöke

MTI
2007.03.31. 22:26
Tizennégy szavazati többséggel Csáky Pál eddigi alelnököt, volt miniszterelnök-helyettest választotta meg a Magyar Koalíció Párt (MKP) új elnökévé szombaton a Révkomáromban ülésező tisztújító közgyűlés 324 küldöttje. Székfoglaló beszédében Csáky megköszönte a bizalmat, és felajánlotta, hogy a párt fennállása óta pártelnökként jelentős érdemeket szerzett Bugár Béla számára tiszteletbeli elnöki tisztséget létesítsenek. Csáky hasonló gesztust gyakorolt Duray Miklós felé, akinek eddigi tisztségét, a párt ügyvezető alelnöki posztját az alapszabály módosításával a közgyűlés szombaton megszüntette. Bugár Béla megköszönte az eddigi bizalmat, és bejelentette: "Örök időkig az MKP tagja, harcosa maradok, a parlamentben kitöltöm képviselői időmet, de tisztséget a továbbiakban már nem vállalok az MKP-ban." Bugár az MTI-nek elmondta: képviselői megbízatásának lejártakor, három év múlva 52 éves lesz, "gondolnom kell a jövőmre, nyugdíjas koromra is".

A közgyűlésen beállt fordulat eshetősége előre látható volt, mert Bugár a közgyűlés első felében a küldöttek felé egyértelműen jelezte: ha nem ő győz, akkor kivonul a pártvezetésből, mert eleve csakis elnöknek jelöltette magát. Bugár 1998-tól, az MKP megalakulása óta állt az egyetlen szlovákiai magyar párt élén.

A jelentős fordulat ellenére a 300-nál több küldött higgadtan vette tudomásul a közgyűlés döntését. Csáky székfoglalója nagyobb tapsot kapott, mint Bugár leköszönő beszéde, merthogy a távozó elnök nehezen titkolta, hogy sérelmet érez. Az MKP közgyűlése folytatja munkáját, várhatóan szombaton az esti órákban ér véget.