Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Az orosz duma határozatban ítélte el az amerikai rakétapajzsot

MTI
2007.04.06. 15:46

Határozatban ítélte el az orosz törvényhozás alsóháza pénteken az Egyesült Államok által Közép-Európába telepíteni kívánt rakétavédelmi pajzsot, úgy vélve: a hasonló döntések elősegíthetik egy újabb fegyverkezési verseny kialakulását.

A duma egyhangúlag elfogadott határozatában leszögezte: az amerikai rakétavédelmi (rakéta)rendszer egyes elemeinek Csehországba és Lengyelországba való telepítésével kapcsolatos egyoldalú döntések nyilvánvalóan ellentmondanak a nemzetközi biztonság céljainak. A hasonló döntések már ma is elősegítik Európa újbóli megosztottságának kialakulását és a fegyverkezési verseny újabb szakaszának megindulását - tette hozzá a dokumentum.

A duma különösen veszélyesnek ítélte, hogy amerikai tisztségviselők nyilatkozatai szerint Washington a légvédelmi rendszer Ukrajnára és a Kaukázusra történő kiterjesztését is tervezi. Az Egyesült Államok a rakétavédelmi pajzs részeként Csehországba radarberendezéseket, Lengyelországba pedig elfogó rakétákat tervez telepíteni. Washington ezt azzal indokolja, hogy a pajzs az Iránból kilőtt rakétákkal szemben jelentene védelmet. A rendszer 2011 körül válna működőképessé.