Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nyugdíjat kapnak a Szaddám-rendszer hadseregének főtisztjei

MTI
2007.04.06. 17:13

A nemzeti megbékélési terv keretében nyugdíjban részesülnek mindazok, akik őrnagyinál magasabb rangot viseltek Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor hadseregében - tudatta egy közleményben pénteken Núri al-Máliki iraki miniszterelnök.

A nyugdíjak megegyeznek az új hadsereg tisztjeinek nyugdíjaival. Azokat, akik őrnagyi vagy annál alacsonyabb rangban szolgáltak a diktátor hadseregében, arra buzdítják, hogy lépjenek be az új iraki fegyveres erőkbe. A volt főtiszteket is arra bátorítják, hogy csatlakozzanak a hadsereghez, esetükben azonban a katonai parancsnokság mérlegeli, hogy az új haderőben alkalmasak-e a szolgálatra. A miniszterelnöki közlemény szerint minderről egy előző havi kormányülésen született döntés.

Vélhetően sok magas rangú hírszerzési, biztonsági és katonatiszt csatlakozott a szunnita felkeléshez, miután 2003-ban feloszlatták a mintegy 350 ezer fős szaddámi hadsereget. Máliki miniszterelnök röviddel 2006-os hivatalba lépése után meghirdetett egy 24 pontos nemzeti megbékélési programot, amelynek mindeddig egy eleme sem valósult meg.

Az eredeti menetrend szerint a múlt héten kellett volna a miniszterelnöknek és Dzsalal Talabani államfőnek beterjesztenie közös törvényjavaslatát arról, hogy a Szaddám Huszein idejében egyeduralkodó iraki Baasz Párt tagjai ismét betölthessenek köztisztviselői állásokat. A szintén a nemzeti megbékélést célzó törvényjavaslat előterjesztését síita és kurd képviselők ellenkezése késlelteti.