Tekla
9 °C
20 °C

Az EU szerint is előre kell hozni a török választásokat

MTI
2007.05.02. 16:27

Örömmel fogadta szerdán az Európai Bizottság a törökországi kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) javaslatát, hogy az eredetileg tervezett november helyett június 24-én tartsanak előre hozott választásokat a belpolitikai válság rendezésére. Az Európai Unió végrehajtó testülete felszólította a török pártokat, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság keddi határozatát. Ez érvénytelenítette az elnökválasztás első, még pénteken tartott, eredménytelenül zárult első fordulóját.

A bizottság figyelmeztette a török hadsereget, hogy ne avatkozzon bele a politikába. Olli Rehn bővítési biztos közleményében hangsúlyozta, hogy a demokratikus polgári hatalom elsőbbsége a hadsereggel szemben az uniós tagság egyik fő feltétele. "A bizottság elvárja, hogy a török parlamenti és elnökválasztásokat demokratikus formában, jogellenes beavatkozás nélkül rendezzék meg" - olvasható a közleményben.

Törökország 2005 októberében megkezdett EU-csatlakozási tárgyalásait már jelentősen lassította a Ciprussal fennálló diplomáciai válság.