Árpád
-2 °C
3 °C

Az EU szerint is előre kell hozni a török választásokat

MTI
2007.05.02. 16:27

Örömmel fogadta szerdán az Európai Bizottság a törökországi kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) javaslatát, hogy az eredetileg tervezett november helyett június 24-én tartsanak előre hozott választásokat a belpolitikai válság rendezésére. Az Európai Unió végrehajtó testülete felszólította a török pártokat, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság keddi határozatát. Ez érvénytelenítette az elnökválasztás első, még pénteken tartott, eredménytelenül zárult első fordulóját.

A bizottság figyelmeztette a török hadsereget, hogy ne avatkozzon bele a politikába. Olli Rehn bővítési biztos közleményében hangsúlyozta, hogy a demokratikus polgári hatalom elsőbbsége a hadsereggel szemben az uniós tagság egyik fő feltétele. "A bizottság elvárja, hogy a török parlamenti és elnökválasztásokat demokratikus formában, jogellenes beavatkozás nélkül rendezzék meg" - olvasható a közleményben.

Törökország 2005 októberében megkezdett EU-csatlakozási tárgyalásait már jelentősen lassította a Ciprussal fennálló diplomáciai válság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?