Jenő
-3 °C
6 °C

Hazahívták az észt diplomaták családtagjait Moszkvából

MTI
2007.05.02. 16:37

Elrendelte a diplomaták családtagjainak a hazatérést az észt külügyminiszter a moszkvai nagykövetséget ért zaklatások miatt szerdán. A hírt a parlamentben bejelentve Urmas Paet azt mondta, hogy erre a diplomatákat ért "pszichológiai sőt fizikai támadások" miatt van szükség.

Megszólalt a katonai emlékmű ügyében az észt elnök is, aki civilizált magatartást kért Oroszországtól. "Európában az a szokás, hogy a nézeteltéréseket... diplomaták és politikusok oldják meg, nem pedig az utcán, vagy számítógépes támadások révén... Szomszédunkhoz, Oroszországhoz fordulok nyílt üzenettel: próbáljon meg civilizáltnak maradni" - hangoztatta Toomas Hendrik Ilves egy nyilatkozatban. Észtország azt állítja ugyanis, hogy kormánya honlapjait támadás érte, méghozzá a Kremlben bejegyzett internetes címekről. Jobb védelmet kért a nagykövetség épülete számára is az orosz hatóságoktól.

A parlamentben felszólaló Andrus Ansip miniszterelnök szerint új fokot ért el az orosz nyomás, amely most már nem elszigetelt tiltakozók csínytevése, hanem egyeztetett orosz beavatkozás Észtország belügyeibe. "Szuverén országunk súlyos támadás alatt áll" - jelentette ki. Hozzátette, hogy Angela Merkel német kancellár, az Európai Unió soros elnöke a támogatásáról biztosította egy telefonbeszélgetésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?