Erzsébet
1 °C
4 °C

A Hezbollahnak kémkedhetett az izraeli arab politikus

MTI
2007.05.02. 17:11

Az izraeli rendőrség kémkedéssel és árulással gyanúsította meg Azmi Bisara szökésben levő izraeli arab politikust, közölték szerdán. A gyanú szerint az izraeli törvényhozás volt tagja a tavaly nyári libanoni háború idején segítséget nyújtott a Hezbollah fegyvereseinek. Bisara a múlt hónapban lemondott mandátumáról, az ellene akkor már megindult vizsgálatot boszorkányüldözésnek minősítette, és tagadott minden ellene felhozott vádat. Miután rejtélyes körülmények között eltűnt az országból, Katarba menekült, és onnan kilátásba helyezte, hogy egyszer majd visszatér Izraelbe, de nem mondta meg, hogy mikor. A szerdai bejelentés alapján azonban egyértelmű, hogy ha ismét belép Izraelbe, azonnal letartóztatják.

A rendőrség hangsúlyozta, vádat egyelőre nem emeltek Bisara ellen egyetlen pontban sem, de több hónap megfigyelés után erős a gyanú, hogy elkövette a kémkedés és az árulás bűncselekményét. Ezekért elvben halálra is ítélhetik, bár Izraelben Adolf Eichman 1961-es kivégzése óta senkit nem sújtottak halálbüntetéssel.

Bisara a feltételezések szerint olyan, katonai jellegű információkat adott át a Hezbollahnak, amelyeknek a közzétételét a katonai cenzúra nem engedélyezte. Ez az információ a rakétatámadásokra való izraeli reagálással volt kapcsolatos. Annak idején annak közlése is tilos volt, hogy pontosan hol csapódtak be az Izraelre kilőtt rakéták. Az ilyen értesülése megszerzése hozzásegíthette a Hezbollahot a találati pontosság javításához. Szolgálataiért Bisara állítólag több százezer dollárt kapott készpénzben egy kelet-jeruzsálemi arab pénzváltón keresztül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?