Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva elfogulatlan értékelésére szólítja fel az EU-t

MTI
2007.05.02. 19:04

Az orosz külügyminisztérium a tallinni emlékmű-áttelepítés elfogulatlan értékelésére szólította fel az Európai Uniót. Rámutattak, hogy felkorbácsolt indulatok vezettek a moszkvai észt nagykövetség körüli ifjúsági protestáláshoz. Mihail Kaminyin, a moszkvai tárca szóvivője szerdán közölte, hogy "az európai intézményeknek elfogulatlan és nem átpolitizált módon kell értékelniük, ami Tallinnban történt, beleértve a szovjet felszabadítási emlékmű lebontását és az ellene tiltakozókkal szembeni erőalkalmazást". "Az európai intézményeknek védelmezniük kell az összeurópai értékeket, és mindent meg kell tenniük a fasizmus újjászületésének megakadályozására" - toldotta meg Kaminyin az Interfax hírügynökség szerint.

A külügyi szóvivő megismételte, hogy "Oroszország eleget fog tenni a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményben vállalt kötelezettségeinek a moszkvai észt nagykövetség működésének biztosítására vonatkozóan". Azt is hangoztatta, hogy "az oroszországi civil társadalom szenvedélyes reagálását" az észt hatóságoknak az emlékmű áthelyezésére és a katonasírok kihantolására tett lépései váltották ki.