Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Ismét bíróság elé állítják Carlost

MTI
2007.05.04. 13:21

Ismét bíróság elé kell állnia a Carlos néven ismertté vált venezuelai terroristának - közölték francia igazságügyi források pénteken. Ilich Ramírez Sánchezt, aki életfogytig tartó börtönbüntetését tölti két francia ügynök 1975-ben történt meggyilkolásáért, 1982-ben és 1983-ban Franciaországban elkövetett pokolgépes merényletek miatt fogják felelősségre vonni. Akkor a terrorakciók 12 ember életét oltották ki, és több mint százat megsebesítettek.

A per időpontját még nem tűzték ki. A nyomozás 25 évig tartott. Az új vádirat szerint Carlos szerepet játszott a Toulouse-Párizs között közlekedő vonat elleni támadásban (1982. március 29., 5 halott), az arab nyelvű Al Vatan lap elleni párizsi merényletben (1982. április 22., 1 halott), a marseille-i pályaudvar elleni akcióban (1983. december 31., 2 halott) és ugyanazon a napon egy TGV vonat elleni merényletben (3 halott). A Toulouse és Párizs között járó vonaton, a vádiratban idézett magyar és keletnémet archívumok tanúsága szerint, a célpont Jacques Chirac jelenlegi francia elnök lett volna, aki akkor még csak Párizs polgármestere és az ellenzék vezére volt.

Carlost azzal is gyanúsítják, hogy köze volt egy francia személyszállító repülőgép eltérítéséhez, amelyet palesztinok hajtottak végre 1975-ben. A gépet az ugandai Entebbébe kényszerítették. A terrorista maga mondta el, hogy ő vezette az OPEC bécsi központja ellen 1975-ben végrehajtott támadást, amelynek három halálos áldozata volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!