Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Fidesz egyeztet a vajdaságiak kettős állampolgárságáról

MTI
2007.05.04. 16:07
A Fidesz elnöksége felkérte a párt európai parlamenti (EP) képviselőit, hogy kezdjenek tárgyalásokat a többi magyar EP-képviselővel a vajdasági magyarok kettős állampolgárságáról - mondta a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, Németh Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján.

Ismeretei szerint az első lépések már megtörténtek, ami azt mutatja, hogy egyetértés van a javaslatról a szocialista, a fideszes és a többi EP-képviselő között. Hozzátette: úgy tudja, a magyar EP-képviselők Szili Katalin házelnököt kívánják megkeresni a kezdeményezéssel. Az állampolgársági törvény módosításához szükséges a pártok közötti egyetértés, hiszen ez kétharmados többséget igényel a magyar parlamentben.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország az év végén csatlakozik a Schengeni Egyezményhez, ami azt jelenti: az EU-n belül megszűnik a magyar állampolgárok számára határátlépéskor az ellenőrzés. A csatlakozás problémákat is felvet - mondta Németh Zsolt -, hiszen az EU-n kívüli, szomszédos országokban élő magyarok egy része számára megnehezül a kapcsolattartás az anyaországgal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!