Szilárda
-4 °C
3 °C

XVI. Benedekkel találkozott Hatami volt iráni elnök

MTI
2007.05.04. 17:25
XVI. Benedek pápa magánaudiencián fogadta pénteken Mohammed Hatami volt iráni elnököt a Vatikánban annak reményében, hogy a találkozó enyhítheti a katolikus egyház és a muszlimok közti feszültséget.

A Vatikán közleménye szerint a félórás megbeszélésen a felek a kultúrák közötti őszinte párbeszéd fontosságát hangsúlyozták a mai időkre jellemző súlyos konfliktusok rendezése érdekében. A tárgyaláson szót ejtettek az iráni keresztény közösség helyzetéről, a Közel-Keletről és a sarm-es-sejki Irak-konferenciához hasonló nemzetközi kezdeményezések szükségességéről.

Közvetlenül a találkozó előtt Hatami egy vallási párbeszédről rendezett konferencián kijelentette, hogy a muszlimok és keresztények viszonyában "nagyon mélyek a sebek", amelyek "nehezen gyógyulnak". "Nem elegendő egy találkozó a katolikus egyházfővel ahhoz, hogy ezek a sebek begyógyuljanak, de legalább közös lépéseket teszünk ennek irányába" - mondta Hatami, ak 1997 és 2005 között volt államfő.

A muszlim világban nagy felháborodást keltett a katolikus egyházfő tavaly őszi regensburgi beszéde, amelyben egy 14. századi bizánci császár lesújtó véleményét idézte az iszlámról. A felháborodás hatására XVI. Benedek utóbb bocsánatot kért a beszédében elhangzottakért. Hatami vatikáni látogatását eredetileg tavaly októberre tervezték, ám az egykori államfő a regensburgi beszéd miatt lemondta az utazást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!