Móric
14 °C
17 °C

A nacionalisták pártja lett a legnagyobb a skót parlamentben

MTI
2007.05.04. 19:56
A Nagy-Britanniától való elszakadásra, nemzeti függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) adhatja a legnagyobb frakciót az új összetételű edinburghi tartományi parlamentben a csütörtöki választások nyomán - jelentették be pénteken.

A 129 tagú parlamentben az SNP 47, a brit Munkáspárt (Labour) 46 helyet szerzett. A konzervatívok 17, a liberális demokraták 16 mandátumhoz jutottak.

Ezzel vége szakadt a Munkáspárt fél évszázados skóciai dominanciájának: az elmúlt ötven évben valamennyi tartományi parlamenti választást a Labour nyerte meg. Az SNP most hússzal több mandátumot kapott, mint 2003-ben.

Az eredmény azt jelzi, hogy egyetlen pártnak sincs önmagában többsége, tehát a kormányképességhez valószínűleg koalíciókötésre van szükség, illetve felmerülhet a kisebbségi kormányzás lehetősége. Eddig a Munkáspárt a liberális demokratákkal koalícióban kormányozta Skóciát.

A skót tartományi parlament annyiban élvez autonómiát a brit állami berendezkedésen belül, hogy oktatási, egészségügyi, közlekedési, gazdaságfejlesztési és igazságügyi kérdésekben törvényalkotási joga van.