Árpád
-2 °C
4 °C

A nacionalisták pártja lett a legnagyobb a skót parlamentben

MTI
2007.05.04. 19:56
A Nagy-Britanniától való elszakadásra, nemzeti függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) adhatja a legnagyobb frakciót az új összetételű edinburghi tartományi parlamentben a csütörtöki választások nyomán - jelentették be pénteken.

A 129 tagú parlamentben az SNP 47, a brit Munkáspárt (Labour) 46 helyet szerzett. A konzervatívok 17, a liberális demokraták 16 mandátumhoz jutottak.

Ezzel vége szakadt a Munkáspárt fél évszázados skóciai dominanciájának: az elmúlt ötven évben valamennyi tartományi parlamenti választást a Labour nyerte meg. Az SNP most hússzal több mandátumot kapott, mint 2003-ben.

Az eredmény azt jelzi, hogy egyetlen pártnak sincs önmagában többsége, tehát a kormányképességhez valószínűleg koalíciókötésre van szükség, illetve felmerülhet a kisebbségi kormányzás lehetősége. Eddig a Munkáspárt a liberális demokratákkal koalícióban kormányozta Skóciát.

A skót tartományi parlament annyiban élvez autonómiát a brit állami berendezkedésen belül, hogy oktatási, egészségügyi, közlekedési, gazdaságfejlesztési és igazságügyi kérdésekben törvényalkotási joga van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?