Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Németország nem küld katonai kiképzőket Dél-Afganisztánba

MTI
2007.05.04. 20:51
A német hadsereg nem akar a mostaninál jobban belesodródni az afganisztáni konfliktusba, ezért nemet mond arra, hogy kiképzőtiszteket küldjön Afganisztán harcok dúlta, déli részébe - közölte pénteken Berlinben a német védelmi miniszter szóvivője.

A szóvivő szerint Franz Josef Jung védelmi miniszter elutasította az afgán kormány erre vonatkozó kérését. Ez nem minősül sürgős segítségnyújtási helyzetnek és erre nem terjed ki a német parlament felhatalmazása, amely az Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erőkben (ISAF) való német részvételre vonatkozik - mondta Thomas Raabe.

Előzőleg a berlini védelmi minisztérium megerősítette a ZDF televízió értesülését, miszerint elképzelhető, hogy az egyik gyalogsági zászlóalj mellett dolgozó 19 német kiképzőtisztet a viszonylagosan nyugodt északi térségben fekvő Kunduzból esetleg a heves harcok dúlta déli országrészben lévő Kandahárba vezénylik. A minisztérium megerősítette, hogy a kabuli kormány ilyen értelmű sürgős megkereséssel fordult Berlinhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!