Jolán
2 °C
4 °C

Újabb kormányellenes tüntetések Törökországban

MTI
2007.05.05. 14:55
Összesen több mint 10 ezren tüntettek szombaton két nyugat-törökországi városban az iszlamista kormány ellen és az ország világi jellegének megőrzéséért. Korábban már számos hasonló tüntetés volt az ország különböző városaiban, köztük a fővárosban, Ankarában, illetve a legnagyobb városban, Isztambulban, ahol a demonstrálók száma elérte az egymilliót is. A szombati események színhelye Canakkale és Manisa volt, mindkettő közel az Égei-tenger partjához.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy az iszlám gyökerű kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a külügyminisztert, Abdullah Gült jelöli államfőnek. Az ellenzék túlságosan iszlámbarátnak tartja Gült, aki tárcát viselt Necmettin Erbakan vallásos alapokon álló kormányában az 1990-es években is, felesége pedig csakis iszlám fejkendőben jelenik meg a nyilvánosság előtt. Az államfőt a parlament választja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?