Árpád
-2 °C
4 °C

Prágai tüntetés a marihuána mellett

MTI
2007.05.05. 20:15
Több ezer, döntő többségében fiatal tüntetett szombaton este Prágában a marihuána fogyasztásának törvényesítéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót immár tizedszer rendezték meg a cseh metropolisban, s a részvétel évről évre magasabb.

A marihuána fogyasztás legalizálásának hívei a történelmi Óvárosi téren gyűltek össze, majd a Moldva bal oldalán lévő Letná térre vonultak, ahol az esti órákban különféle zenekarok lépnek fel.

A tüntetést és a menetet a cseh rendőrség nagy erőkkel biztosította. Bár incidensekre nem került sor, a több ezer fiatal több folyamatosan sértegette, kifütyülte rendőröket és a "Gestapo" jelzővel illette őket.

Cseh orvos szakértők és szociológusok véleménye a marihuána fogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban az utóbbi években folyamatosan növekszik a kábítószer-élvezők száma. Különféle felmérések és tanulmányok szerint a marihuánát a fiatal csehek mintegy 25 százaléka próbálta már ki. Ez mintegy tíz százalékkal magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek időnként használják a drogot, s a rendszeres marihuána-fogyasztók száma nem túl magas.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?