Vilhelmina
11 °C
28 °C

Prágai tüntetés a marihuána mellett

MTI
2007.05.05. 20:15
Több ezer, döntő többségében fiatal tüntetett szombaton este Prágában a marihuána fogyasztásának törvényesítéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót immár tizedszer rendezték meg a cseh metropolisban, s a részvétel évről évre magasabb.

A marihuána fogyasztás legalizálásának hívei a történelmi Óvárosi téren gyűltek össze, majd a Moldva bal oldalán lévő Letná térre vonultak, ahol az esti órákban különféle zenekarok lépnek fel.

A tüntetést és a menetet a cseh rendőrség nagy erőkkel biztosította. Bár incidensekre nem került sor, a több ezer fiatal több folyamatosan sértegette, kifütyülte rendőröket és a "Gestapo" jelzővel illette őket.

Cseh orvos szakértők és szociológusok véleménye a marihuána fogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben, mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban az utóbbi években folyamatosan növekszik a kábítószer-élvezők száma. Különféle felmérések és tanulmányok szerint a marihuánát a fiatal csehek mintegy 25 százaléka próbálta már ki. Ez mintegy tíz százalékkal magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek időnként használják a drogot, s a rendszeres marihuána-fogyasztók száma nem túl magas.