Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

36 halott a felborult haiti hajón

MTI
2007.05.05. 20:15
A haiti bevándorlókkal az Atlanti-óceánon felborult bárka utasai közül szombatra 36-nak a holttestét találták meg, mintegy 40 hajótöröttet még keresnek. A kimentettek számát különböző források 72-ben, illetve 78-ban adták meg.

A mindössze 7,6 méter hosszú vízi jármű körülbelül 150 haiti menekültet vitt volna az Egyesült Államokba, amikor helyi idő szerint péntek hajnalban Haititől 190 kilométerrel északra, a Nagy-Britanniához tartozó Turks- és Caicos-szigetek térségében, egy cápáktól hemzsegő vizeken felborult. A hajótörötteket halászok vették észre a vízben, és értesítették a szigetek rendőrségét. Az amerikai parti őrség is felfedezett mintegy 20 holttestet a hullámokban. Amerikai részről az eltűnteket egy helikopter, egy C-130-as repülőgép és egy őrhajó segítségével keresik.

A Turks- és Caicos-szigetek egyik rendőrfelügyelőjének szombati beszámolója szerint 72 hajótöröttet mentettek ki, a szigetek kormánya azonban 78 megmentettről számolt be. Őket a szigetcsoporthoz tartozó Providenciales szigetre, az ottani menekülttáborba szállították, ahol menedékkérelmi eljárás vár rájuk.

Évente több száz haiti próbál meg lélekvesztőkön az Egyesült Államokba menekülni a szegénység elől. Lillian Boyce, a Turks- és Caicos-szigetek egészségügyi minisztere szerint több évtized óta ez volt a legsúlyosabb tengeri szerencsétlenség a szigeteknél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!