Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brüsszeli ügyészek futni hagynák a gyorshajtókat

MTI
2007.05.05. 20:15
Brüsszeli ügyészek arra kérték a rendőrséget, hogy a nagyon kirívó esetektől eltekintve hagyják futni a gyorshajtókat, mert nem győzik idővel és energiával a bírságok kirovását a szabálysértőkre.

A La Derniere Heure című napilap szombati beszámolója szerint azóta, hogy automata sebességmérő radarokat telepítettek a brüsszeli főváros útjaira, hihetetlen mennyiségben árasztották el az ügyészséget a gyorshajtási ügyek. Belgiumban ugyanis nem automatikus a gyorshajtás miatti bírság megállapítása, hanem minden egyes esetben ügyésznek kell döntést hoznia.

A brüsszeli ügyészi hivatal, amely máris tízezres restanciával viaskodik, a kerületi polgármestereknek küldött levelében azt javasolta, hogy ideiglenesen csökkentsék a sebességellenőrzéseket, és a rendőrség csak a legkirívóbb eseteket jelentse be. A rendőröktől pedig azt kérte, hogy ne bírságolják meg az autóvezetőket, amíg a megengedett sebességhatárt túl nem lépik a 6 kilométeres küszöbértéken felül még további 30 kilométer/órával.

Mivel Brüsszelben általában 50 kilométer/óra, az iskolák térségében pedig 30 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség, akár 87, illetve 67 kilométer/órás sebességig büntetetlenül lehetne száguldozni, ha a rendőrség tényleg szemet huny a gyorshajtás felett.

A polgármestereknek azonban nem nyerte el tetszését a javaslat. Az RTBF rádiónak többen hangot adtak megbotránkozásuknak, hogy az ügyészségi javaslat alapján a gyorshajtók többsége megúszná a büntetést.