Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A brüsszeli ügyészek futni hagynák a gyorshajtókat

MTI
2007.05.05. 20:15
Brüsszeli ügyészek arra kérték a rendőrséget, hogy a nagyon kirívó esetektől eltekintve hagyják futni a gyorshajtókat, mert nem győzik idővel és energiával a bírságok kirovását a szabálysértőkre.

A La Derniere Heure című napilap szombati beszámolója szerint azóta, hogy automata sebességmérő radarokat telepítettek a brüsszeli főváros útjaira, hihetetlen mennyiségben árasztották el az ügyészséget a gyorshajtási ügyek. Belgiumban ugyanis nem automatikus a gyorshajtás miatti bírság megállapítása, hanem minden egyes esetben ügyésznek kell döntést hoznia.

A brüsszeli ügyészi hivatal, amely máris tízezres restanciával viaskodik, a kerületi polgármestereknek küldött levelében azt javasolta, hogy ideiglenesen csökkentsék a sebességellenőrzéseket, és a rendőrség csak a legkirívóbb eseteket jelentse be. A rendőröktől pedig azt kérte, hogy ne bírságolják meg az autóvezetőket, amíg a megengedett sebességhatárt túl nem lépik a 6 kilométeres küszöbértéken felül még további 30 kilométer/órával.

Mivel Brüsszelben általában 50 kilométer/óra, az iskolák térségében pedig 30 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség, akár 87, illetve 67 kilométer/órás sebességig büntetetlenül lehetne száguldozni, ha a rendőrség tényleg szemet huny a gyorshajtás felett.

A polgármestereknek azonban nem nyerte el tetszését a javaslat. Az RTBF rádiónak többen hangot adtak megbotránkozásuknak, hogy az ügyészségi javaslat alapján a gyorshajtók többsége megúszná a büntetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!