Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Jó pénzért leállhat az észak-koreai atomreaktor

MTI
2007.05.07. 10:33

Észak-Korea kész arra, hogy rövid idő alatt leállítsa atomreaktorát, ha hozzájut azokhoz a pénzalapokhoz, amelyeket egy bankvitában befagyasztottak, közölte hétfőn a phenjani külügyminisztérium. "A leállítást azonnal meg lehet tenni, nem tart hosszú ideig" - mondta a minisztérium helyettes szóvivője. Hangsúlyozta azonban, hogy a leszerelés terén akkor lesz előrelépés, ha felszabadítják a makaói BDA banknál tartott - és Washington döntése nyomán zárolt - mintegy 25 millió dollárnyi észak-koreai kormányzati pénzt.

Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy felszabadítsák a pénzt, ha ezzel rá lehet venni Észak-Koreát, hogy tegye meg a kezdő lépéseket nukleáris fegyverkezési programjának feladása felé. A phenjani külügyi szóvivő azt mondta, nem tudja, mikor juthat Észak-Korea a pénzéhez. Mint megjegyezte, az nem elég, hogy az Egyesült Államok bejelentést tett. A szankciót csak akkor lehet feloldottnak tekinteni, ha Észak-Korea ténylegesen hozzájut a pénzhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?