Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Aszadnak komoly elvárásai vannak Sarkozytől

MTI
2007.05.07. 15:37

Bassár el-Aszad szíriai elnök gratulált hétfőn Nicolas Sarkozynak a francia elnökválasztáson aratott győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy fejlődni fognak a válságos helyzetbe került szíriai-francia kapcsolatok. Franciaország befagyasztotta magas szintű kapcsolatait az arab országgal a Jacques Chirac (most távozó) francia államfővel jó viszonyban lévő, Szíria-ellenes Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005. februári meggyilkolása után. Több más nyugati államférfi mellett Chirac is többször ostorozta Szíria libanoni szerepét, és célzott arra, hogy szíriai ügynököknek is közük lehetett a politikai gyilkossághoz.

A hivatalos Sana hírügynökség jelentése csak az elnöki gratuláció tényét közölte, és arra utalt, hogy az államfő a kapcsolatok javulását reméli. Az asz-Szaúra hivatalos lap főszerkesztője azonban nyíltabban fogalmazott nyugati tudósítóknak adott nyilatkozatában. "A távozó Jacques Chirac elnök előítéletes álláspontja miatt minimálisra zsugorodott francia-szíriai kapcsolatok átértékelését várjuk Sarkozytól" - mondta Halaf al-Dzsarad főszerkesztő.

Aszad azt mondta márciusban a France 2 francia közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában, hogy nem vezet semmi jóra, ha Franciaország - mint Jacques Chirac alatt - megpróbálja elszigetelni Szíriát. Szavai szerint Chirac is csak annyit ért el próbálkozásával, hogy csökkent Franciaország közel-keleti befolyása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!