Valér
-2 °C
0 °C

Bush elnök fogadta II. Erzsébet brit királynőt

MTI
2007.05.07. 18:49

George Bush amerikai elnök és felesége fogadta II. Erzsébet brit királynőt és férjét, Fülöp herceget hétfőn a Fehér Házban. A királyi párt katonai tiszteletadás mellett fogadták, érkezésükkor 21 ágyúlövés dördült. A Fehér Ház előtti gyepen hétezer meghívott vendég kísérhette figyelemmel az eseményt.

Az emberi szabadság történetének sok nagyszerű fejezetét az Egyesült Királyság írta, a brit parlamentek az évszázadok során lefektették a modern demokráciákat irányító elveket, mondta Bush a királynőnek. II. Erzsébet a múlt héten kezdett hatnapos látogatást az Egyesült Államokban, először Virginiába látogatott az első állandó amerikai angol település, Jamestown alapításának 400. évfordulója alkalmából. George Bush azt mondta, hogy II. Erzsébet kitűnően ismeri az Egyesült Államokat, hiszen már tíz amerikai elnökkel találkozott, már 1957-ben Virginiába érkezett, Jamestown 350. születésnapjára.

Nagy derültséget okozott a hallgatóság körében, amikor Bush azt kezdte mondani, hogy a királynő már 1776-ban is együtt ünnepelte az amerikaiakkal az Egyesült Államok 200. születésnapját, de gyorsan kijavította tévesztését 1976-ra. A 81 éves uralkodó a nyelvbotlásra kényszeredetten, de elegánsan megjegyezte: óh, igen. Bush csak fokozta a vendégek jókedvét, amikor úgy fogalmazott: "Úgy pillantott rám, ahogy csak egy anya nézhet gyermekére."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!