Natália
1 °C
7 °C

Elfogadták a török alkotmánymódosítás első lépését

MTI
2007.05.07. 19:10

Törökországban az alkotmánymódosítás folyamatának első lépéseként a parlament hétfőn áldását adta arra, hogy mandátuma öt évről négy évre csökkenjen. A törvényhozás két részletben szavaz a Recep Tayyip Erdogan török kormányfő által a múlt héten beterjesztett alkotmánymódosító csomagról, amely többek között előirányozza, hogy az államfőt ne a parlament, hanem közvetlenül a nép válassza, és az elnök mandátumát - egyszeri újraválaszthatóság mellett - hétről öt esztendőre csökkentsék. Az alaptörvény tervezett módosítása szerint parlamenti választásokra a jövőben nem öt-, hanem négyévente kerülne sor, és 184-re csökkentenék a parlamenti határozatképességhez szükséges legkisebb létszámot.

Az alkotmány módosításához kétharmados szavazattöbbség szükséges, ezt a kormányzó iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a Haza Pártja (ANAP) polgári-konzervatív képviselőinek támogatásával érte el. Ha sikerül időben keresztülvinni a parlamenten az alkotmánymódosításokat, az AKP parlamenti képviselői szerint július 22-én a már előirányzott parlamenti választásokkal egyidejűleg elnökválasztást is rendezhetnének Törökországban. A módosításokkal szemben azonban vétót emelhet Ahmet Necdet Sezer jelenlegi államfő, és akár népszavazás kiírását is kezdeményezheti a kérdésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?