Árpád
-2 °C
3 °C

Lemondott a Zsidó Világkongresszus elnöke

MTI
2007.05.08. 21:05
Bejelentette lemondását Edgar Bronfman, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke hétfőn New Yorkban. A 77 éves milliárdos üzletember, aki 1979 óta állt az egyik legbefolyásosabb zsidó nemzetközi szervezet élén, a tervek szerint júniusban távozik posztjáról. Bronfman nem közölte lemondása indokait. Utódját egy bizottság választja meg.

A prominens szervezetet jelenleg több probléma is sújtja, így belső viszály és Israel Singer távozása. A Bronfman által menesztett elnökhelyettest a New York-i főügyész tavaly vétkesnek találta egyesületi pénzek saját célra való felhasználásában, bár bűnvádi eljárást nem indítottak ellene.

A kanadai születésű, de amerikai állampolgárságú Bronfman a Seagram családi likőrbirodalom révén szerzett hatalmas vagyont. Bill Clinton amerikai elnök 1999-ben a polgári személynek adható legmagasabb állami díjjal tüntette ki.

Az 1936-ban alapított Zsidó Világkongresszus főként azon erőfeszítéseiről ismert, amelyeket a náci haláltáborokban elpusztult zsidók svájci bankokban elfekvő javainak visszaszerzése, a zsidók Szovjetunióból való kivándorlásának engedélyezése és általában az antiszemitizmus elleni harc érdekében fejtett ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?