Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezentúl nem hallgat Iránra a legnagyobb iraki síita párt

MTI
2007.05.11. 20:16
Átalakulóban van Irak legnagyobb síita pártja, amely nagyobb függetlenséget szeretne a felekezet iráni központjától, programját pedig a belpolitikai helyzet változásaihoz akarja igazítani.

Az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsa (SCIRI), amely a parlamenti helyek negyedének birtokában van, "jelentős döntéseket" hozott pénteken befejeződött konferenciáján - mondták el résztvevők. A változtatásokról szombaton adnak ki hivatalos közleményt.

A résztvevők szerint az egyik legfontosabb újdonság az lesz, hogy a párt ezután inkább az iraki síiták elismert szellemi és vallási vezetőjének, Ali asz-Szisztáni ajatollahnak az útmutatásaira hallgatnak majd, és nem a síiták Iránban működő központjára, amelyet Ali Hamenei ajatollah irányít. "A lépés több lesz, mint a párt egyszerű irakizálása" - mondta egy illetékes.

A SCIRI megváltoztatja a nevét, és olyan fogalmakat vesz fel politikai platformjára, mint a demokrácia és a választások, mert ezek tükrözik az iraki társadalomban kialakuló új helyzetet - mondták el a konferencia résztvevői.