Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kostunica marad Szerbia miniszterelnöke

MTI
2007.05.11. 21:17
Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnököt javasolja kormányfőnek Boris Tadic szerb köztársasági elnök - jelentette be pénteken este maga az államfő, lezárva ezzel a januári parlamenti választásokat követő, bizonytalansággal teli, majdnem négy hónapig tartó kormányalakítási időszakot.

A bejelentést egy majdnem egynapos egyeztetéssorozat előzte meg a demokratikus irányultságúnak tartott, s együtt biztos parlamenti többséget maguk mögött tudó szerb pártok között. A két főszereplő - a Demokrata Pártot vezető Boris Tadic államelnök és a Szerbiai Demokrata Párt élén álló Vojislav Kostunica miniszterelnök - sajtóértesülések szerint már egy csütörtök estétől péntek hajnalig tartó tárgyaláson megállapodott a koalícióról, de a jelek szerint ez mégsem volt végleges egyezség.

Pénteken délben újból összeültek - kiegészülve a G 17 Plus nevű párt vezetőjével, Mladjan Dinkiccsel -, de nyolc órára volt szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a "már kész" megállapodáson a végső simításokat.

Az alkotmány előírásai szerint Szerbia új kormányát május 15., tehát jövő kedd éjfélig jóvá kell hagynia a parlamentnek, különben új választások következnek.