Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Kostunica marad Szerbia miniszterelnöke

MTI
2007.05.11. 21:17
Vojislav Kostunica eddigi miniszterelnököt javasolja kormányfőnek Boris Tadic szerb köztársasági elnök - jelentette be pénteken este maga az államfő, lezárva ezzel a januári parlamenti választásokat követő, bizonytalansággal teli, majdnem négy hónapig tartó kormányalakítási időszakot.

A bejelentést egy majdnem egynapos egyeztetéssorozat előzte meg a demokratikus irányultságúnak tartott, s együtt biztos parlamenti többséget maguk mögött tudó szerb pártok között. A két főszereplő - a Demokrata Pártot vezető Boris Tadic államelnök és a Szerbiai Demokrata Párt élén álló Vojislav Kostunica miniszterelnök - sajtóértesülések szerint már egy csütörtök estétől péntek hajnalig tartó tárgyaláson megállapodott a koalícióról, de a jelek szerint ez mégsem volt végleges egyezség.

Pénteken délben újból összeültek - kiegészülve a G 17 Plus nevű párt vezetőjével, Mladjan Dinkiccsel -, de nyolc órára volt szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a "már kész" megállapodáson a végső simításokat.

Az alkotmány előírásai szerint Szerbia új kormányát május 15., tehát jövő kedd éjfélig jóvá kell hagynia a parlamentnek, különben új választások következnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!