Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sarkozy a szocialistáknak ajánlotta fel a külügyi tárcát

MTI
2007.05.12. 09:37

Nicolas Sarkozy megválasztott francia köztársasági elnök a szocialista Hubert Védrine-nek ajánlotta fel megalakítandó kormányában a külügyi tárcát, aki még gondolkodik az ajánlaton. Hubert Védrine, aki tapasztalt diplomata, 1997 és 2002 között vezette a francia diplomáciát Lionel Jospin szocialista miniszterelnök kormányában, Jacques Chirac elnöksége alatt.

Védrine péntek reggel járt Sarkozy irodájában, ahol a május 16-án hivatalba lépő megválasztott elnök kormánya összetételén dolgozik. Nicolas Sarkozy többször kijelentette, hogy nyitott kormányt szeretne, amelyben a szakértelmet előtérbe helyezve baloldali és centrista politikusok is helyet kapnak.

Az 59 éves Hubert Védrine Francois Mitterrand néhai köztársasági elnök közeli munkatársa - többek között diplomáciai tanácsadója -, majd az elnöki hivatal szóvivője, 1991 és 1995 között pedig Mitterrand kabinetfőnöke volt. Védrine-től származik többek között a hiperhatalom kifejezés, amellyel az Egyesült Államokat illette.