Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Oroszország nem támogatja az Ahtisaari-tervet

MTI
2007.05.12. 15:54

Oroszország nem fogadja el a Koszovóról szóló új határozattervezetet abban a formában, ahogy azt az Egyesült Államok és európai szövetségesei az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztették, közölte szombaton az orosz külügyi szóvivő. Mihail Kaminyin hozzátette, hogy még előttük áll a vita a dokumentum megfogalmazóival. A BT elé pénteken beterjesztett dokumentum jóváhagyja a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő ajánlásait, amelyek Koszovónak nemzetközi - polgári és katonai - ellenőrzés alatt megvalósuló függetlenséget javasolnak.

Diplomaták szerint egyes kitételek arra hivatottak, hogy enyhítsék több ország aggodalmát, amelyek szerint a 90 százalékban albán nemzetiségűek lakta Koszovó státusának ily módon történő rendezése precedenst teremtene függetlenségre törekvő más tartományok számára. Oroszország, amely Szerbiával együtt ellenzi az Ahtisaari-tervet, már korábban közölte, hogy a szerbek és a koszovóiak közötti közvetlen státustárgyalások folytatása mellett van. Korábban azt is kilátásba helyezte, hogy megvétózza az Ahtisaari-tervet. Szombaton az orosz külügyi szóvivő ismét megerősítette, hogy bármilyen egyezség csak a két fél, a szerbek és a koszovói albánok között létrejött megállapodás alapján lehetséges.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?