Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea újabb típusú ballisztikus rakétát fejlesztett ki

MTI
2007.05.13. 07:38
Észak-Korea amerikai műholdfelvételek tanúsága szerint egy újabb közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesztett ki - jelentette vasárnapi számában az Aszahi Simbun című tekintélyes tokiói napilap dél-koreai és japán kormányforrásokra hivatkozva. A felvételek április 25-én készültek, amikor Phenjanban megrendezték a szokásos katonai díszszemlét a Koreai Néphadsereg alapításának évfordulóján, és ezen a felvonuláson jelent meg az új rakétatípus.

Szakértők véleménye szerint a hordozóeszköz a már elavultnak számító szovjet technológia alapján készült, de 5 ezer kilométeres hatótávolsága folytán akár a Csendes-óceánban lévő, az Egyesült Államokhoz tartózó Guam szigetcsoportot is el tudja érni. Tavaly júliusban Észak-Korea hét rakétaindítási kísérletet hajtott végre, majd az ősszel belépett az atomfegyver gyártására képes országok csoportjába. Mindez nagy riadalmat váltott ki a környező országokban, főkét Japánban, ahol viszont azt közölték, hogy folyamatban van azoknak a lézerfegyvereknek a kifejlesztése, amelyekkel megerősítve a szigetország rakétaelhárító rendszerét ellensúlyozni lehet az észak-koreai fenyegetést.