Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Féltékenységből ölhették meg a szentpétervári zsidó tanárt

MTI
2007.05.14. 13:17

A szentpétervári ügyészség szerint szerelemféltésből, nem pedig fajgyűlöletből elkövetett gyilkosság áldozata lett az a fiatal zsidó tanár, akit tucatnyi késszúrással öltek meg szombaton az észak-oroszországi nagyvárosban.

Az ügyészség szerint hétfőn őrizetbe vették a gyilkossággal gyanúsítható férfit, s a nyomozás megállapította: "semmilyen adat nem utal arra, hogy etnikai vagy vallási gyűlölet játszott volna szerepet az adott esetben".

A 22 éves Dmitrij Nyikulinszkij holttestére szombat este találtak rá otthona bejáratánál, de a lakásából nem tűnt el semmi. Az áldozat a szentpétervári egyetem biológia szakos hallgatója és egy zsidó iskola tanára volt. Erőszakos halála kapcsán közleményben fejezte ki aggodalmát Berl Lazar orosz főrabbi.

Oroszországban gyakoriak a szélsőségesek által idegengyűlöletből vagy antiszemita indíttatásból elkövetett bűncselekmények, s e tekintetben különösen "fertőzött" Szentpétervár. A fővárosban, Moszkvában tavaly egy férfi "Heil Hitler" kiáltással rontott be egy zsinagógába, ahol kilenc embert megkéselt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?