Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Újra egymással harcolnak a palesztinok

2007.05.16. 08:03

Annak ellenére, hogy a Hamász és a Fatah vezetői megegyeztek az ellenségeskedések leállításában, szerda hajnalban Gázában újabb heves összecsapások törtek ki a két ellenlábas palesztin mozgalom fegyveresei között - jelentették szemtanúk és biztonsági források.

A lövöldözésben megsebesült egy egyiptomi közvetítő is. A két szervezet képviselői az elmúlt napokban egyiptomi közbenjárással többször is megállapodtak abban, hogy fegyvereseiket visszavonják az utcákról, az összecsapások azonban rendszerint kiújulnak.

Kedd éjszaka Iszmáil Haníje palesztin kormányfő közölte, hogy az aznapi 16 halálos áldozattal járó összecsapások után tűzszünetet vezetnek be éjféltől. Ezt követően azonban nem sokkal ismét lövöldözés zaja verte fel Gázaváros éjszakai csendjét. Ekkor érte lövés a kezén azt egyiptomi közvetítőt, aki Gázi Hamáddal, a kormányon lévő Hamász-kormány kabinettitkárával, illetve a Fatah egyik illetékesével helyszínen éppen azt ellenőrizte, hogy a fegyvernyugvási intézkedést betartják-e.

Péntek óta 25 ember vesztette az életét az egymással szemben álló frakciók torzsalkodásaiban, a sebesültek száma több tucatra tehető. Megfigyelők szerint az események immár komolyan veszélyeztetik a két szervezet politikai társbérletét, amely a március 17-én létrehozott palesztin egységkormányban öltött testet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!