Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Izrael egy Hamasztán létrejöttétől tart

MTI
2007.05.20. 12:15
A Hamász palesztin iszlamista szervezet a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah megalázásával teljesen át akarja venni az ellenőrzést a Gázai övezetben, "Hamasztánná" változtatva a térséget, mondta Amosz Gilad, a védelmi minisztérium egyik magas rangú illetékese. Szerinte a Hamász "Hamasztánná" akarja változatni a Gázai övezetet, ami valamennyi közel-keleti rendszer destabilizációjának tervébe illeszkedik, nemcsak helyi problémáról van szó.

"A Hamász fő célja, hogy legyőzze és megalázza a Fatahot, amelynek lelkiismereti vizsgálatot kell tartania, hogy összeszedje magát, ellenkező esetben elveszíti a hatalmat" - tette hozzá a tartalékos tábornok.

"Célja érdekében a Hamász rakétákat lő ki Izraelre, hogy elterelje a figyelmet az általa folytatott belháborúról, és elkerülje, hogy a polgárháború felelősének tartsák, úgy tesz, mintha Izrael ellen viselne szent háborút" - fejtette ki Gilad, akit tárcája egyik legbefolyásosabb személyiségének tartanak.

Több napilap értesülése szerint a nemzetbiztonsági kabinet, amely vasárnap délután ül össze, várhatóan megvitatja, hogyan lehetne katonai segítséget nyújtani a Fatahnak a Hamásszal vívott harcában. Az összetűzéseknek ötven halottjuk volt, többségükben az Abbászhoz hű biztonsági erők tagjai. Szombaton a két rivális palesztin szervezet fegyverszünetet hirdetett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!