Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Muszlim kendőbe burkolták a Kis Hableányt

MTI
2007.05.21. 18:26

Vasárnapra virradóra muszlim női viseletbe burkolták ismeretlenek a Kis hableány nevű szobrot a dán főváros kikötőjének bejáratának közelében. A rendőrség reggel fél hatkor vette észre, hogy a szobrot vörös és bordó, fejet is fedő kendőkbe takarták.

Három évvel ezelőtt a sziklán ülő kislányakt burkát, az afganisztáni muzulmán nők viseletét kapta, fejét, arcát is eltakarták és vörös festékkel "Törökország az EU-ban?" provokatív kérdést mázolták rá.

A legendás, 1,25 méter magas, 175 kilogrammos szobor több vandál támadást is "átélt" fönnállása alatt: amputálták a karját, fejét vették, föl akarták robbantani. Hans Christian Andersen író mesehősét 1913-ban formázta meg Edvard Eriksen szobrászművész. A Kis hableány a kikötő közelében egy sziklára került, Koppenhága jelképének számít, évente csaknem egymillió turista nézi meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?