Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Mai Mai a gorillák ellen

MTI
2007.05.21. 19:58

A kongói Virunga nemzeti park védett hegyi gorilláinak kiirtásával fenyegetőzik a Mai Mai elnevezésű helyi milícia, amelynek tagjai vasárnap hajnalban megtámadták a rezervátumot és megöltek egy vadőrt, hármat pedig megsebesítettek. "Őreink és a Virunga vadállományát védő természetvédelmi illetékeseink nem provokálták ki a támadást. A Mai Mai milícia azzal fenyegetőik, hogy ha visszavágunk, kiirtják a környék gorilláit is" - mondta a nemzeti park igazgatója.

Illetékesek elmondták, hogy a fegyveresek kifosztották a park felügyelőség és a turisták három táborát, fegyvereket és távközlései eszközöket vittek el. A támadás során túszul ejtettek 13 vadőrt, őket később szabadon engedték. A Kongói Demokratikus Köztársaságban 1998 és 2003 között dúló polgárháború vége óta is rendszeresek az összecsapások Észak-Kivu tartományban a különféle fegyveres csoportok között, amelyek falvakat támadnak meg, s a lakosságot rettegésben tartják. Nemegyszer védett állatokat is támadás ér. A vadvédelmi szakemberek azzal vádolják a Mai Mai fegyvereseit, hogy gépfegyverekkel több száz vízilovat öltek meg 2006 őszén az Edward-tó déli partjainál.

Az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította Az afrikai kontinens legrégebbi természetvédelmi területeként számon tartott Virungát, amely mintegy 700 hegyi gorillának ad otthont.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!