Szilvia
5 °C
16 °C

Amerikai professzort ejtettek foglyul Iránban

MTI
2007.05.21. 21:17

Az iszlám köztársaságot vezető vallási elit megdöntésére tett kísérlettel vádolta meg Irán Haleh Esfandiari amerikai-iráni kettős állampolgárságú egyetemi professzort, jelentette be hétfőn az iráni állami televízió. A 25 éve az Egyesült Államokban élő és a Woodrow Wilsonról elnevezett nemzetközi központban közel-keleti tanulmányokat oktató Esfandiari asszony 2006 végén utazott Teheránba, hogy meglátogassa 93 éves édesanyját, ám májusban nem engedték távozni az országból, és letartóztatták. A nemzet biztonsága elleni cselekedet gyanújával a hírhedt Evin börtönbe zárták, ahol a politikai foglyokat őrzik.

Az iráni televízió értesülései szerint Esfandiari a Wilson Központtal szövetkezve akarta az iráni kormányt megdönteni, és "Irán szuverenitását tagadó hálózatot" hozott létre. Az adásban elhangzott: Esfandiari kihallgatásai során beismerte, hogy a nemzetközi központ "konferenciákra hívott meg irániakat, kutatási lehetőségeket és ösztöndíjakat ajánlott fel nekik, és igyekezett befolyásos személyeket amerikai döntéshozó központokhoz csábítani".

Május elején Esfandiari férje egy konzervatív iráni napilapnak nyilatkozva cáfolta, hogy felesége kém lenne és az iráni vezetés megdöntésén munkálkodna. Egyelőre nem tudni, hogy a professzort mikor állítják bíróság elé, illetve hogy a tárgyalás nyilvános lesz-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?