Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legrosszabra készülnek Irakban

MTI
2007.05.21. 21:28

Az iraki hadsereg terveket dolgoz ki arra, hogyan birkózzon meg a helyzettel, ha az amerikai vezetésű szövetséges erőket gyorsan kivonják az országból, közölte hétfőn az iraki védelmi miniszter. Abdul-Kadír al-Obeidi közleménye az első olyan nyilatkozat, amelyben egy magas rangú iraki vezető nyilvánosan beszél az amerikai erők gyors kivonásának lehetőségéről. A hadsereg terve a legrosszabb forgatókönyvön alapul, hogy elkerüljük a biztonsági űrt, hangsúlyozta Obeidi. Hozzátette: politikai vezetőkkel is tárgyalnak arról, hogy tudnának kezelni egy hirtelen kivonulást.

A Fehér Ház a kongresszus demokrata párti vezetőivel tárgyal az iraki pótköltségvetésről. George Bush elnök megvétózta a törvénytervezet első változatát, mivel az határidőt irányzott elő az amerikai csapatok Irakból történő kivonására.

A múlt héten Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője közölte: mind republikánus, mind demokrata párti szenátorok csalódottak amiatt, hogy az iraki kormány sikertelen a politikai célok elérésében és az iraki vallási és etnikai csoportok közötti megbékélésben. Bush viszont szóvivője, Tony Fratto tájékoztatása szerint hétfőn telefonon a bizalmáról biztosította Núri al-Máliki iraki kormányfőt.