Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A legrosszabra készülnek Irakban

MTI
2007.05.21. 21:28

Az iraki hadsereg terveket dolgoz ki arra, hogyan birkózzon meg a helyzettel, ha az amerikai vezetésű szövetséges erőket gyorsan kivonják az országból, közölte hétfőn az iraki védelmi miniszter. Abdul-Kadír al-Obeidi közleménye az első olyan nyilatkozat, amelyben egy magas rangú iraki vezető nyilvánosan beszél az amerikai erők gyors kivonásának lehetőségéről. A hadsereg terve a legrosszabb forgatókönyvön alapul, hogy elkerüljük a biztonsági űrt, hangsúlyozta Obeidi. Hozzátette: politikai vezetőkkel is tárgyalnak arról, hogy tudnának kezelni egy hirtelen kivonulást.

A Fehér Ház a kongresszus demokrata párti vezetőivel tárgyal az iraki pótköltségvetésről. George Bush elnök megvétózta a törvénytervezet első változatát, mivel az határidőt irányzott elő az amerikai csapatok Irakból történő kivonására.

A múlt héten Mitch McConnell, a szenátusi republikánus kisebbség vezetője közölte: mind republikánus, mind demokrata párti szenátorok csalódottak amiatt, hogy az iraki kormány sikertelen a politikai célok elérésében és az iraki vallási és etnikai csoportok közötti megbékélésben. Bush viszont szóvivője, Tony Fratto tájékoztatása szerint hétfőn telefonon a bizalmáról biztosította Núri al-Máliki iraki kormányfőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!