Árpád
-2 °C
4 °C

1,3 százalékkal csökkent az amerikai szén-dioxid-kibocsátás tavaly

MTI
2007.05.24. 17:13

Az amerikai gazdaság növekedése mellett ha szerény mértékben is, de csökkent az üvegházhatásért felelőssé tett szén-dioxid kibocsátásának mennyisége tavaly az Egyesült Államokban, közölte a szövetségi energiaügyi információs hatóság. A globális felmelegedést okozó gázból 1,3 százalékkal kevesebb jutott a légkörbe, mint a megelőző évben. Évek óta első ízben fordult elő, hogy az amerikai légköri szennyezés úgy esett vissza, hogy közben a gazdaság növekedett. Korábban 2001-ben és 1991-ben rögzítettek csökkenést, de akkor döntően a gazdaság lelassulása állt a háttérben. Az amerikai gazdaság 2006-ban 3,3 százalékkal bővült.

A kiotói klímavédelmi egyezmény szellemét, a mesterséges korlátozásokat elutasító George Bush elnök korábban már többször kifejtette: a globális felmelegedés kapcsán szó sem lehet olyan korlátozásról, amely sértené az amerikai gazdaság érdekét, ehelyett az önkéntes megoldások, a tisztább energiaforrások keresése és az energiafelhasználás hatékonyságának növelése lehet célravezető. A Fehér Ház szerint továbbá addig semmilyen amerikai korlátozásnak nincs értelme, amíg olyan nagy kibocsátók, mint Kína és India nem tesznek semmit ez ügyben.

Európa azzal vádolja Washingtont, hogy nem tesz semmit a káros gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Egyes amerikai felmérések szerint viszont az Egyesült Államok jobban teljesít az EU-nál a káros gázok kibocsátásának csökkentése terén, és minden más országnál többet költ az emissziócsökkentő technológiákra és fejlesztésekre. A Bush-adminisztráció politikájának bírálói - köztük demokrata párti politikusok és környezetvédők - szerint a tavalyi csökkenés még nem bizonyíték arra, hogy az önkéntes alapon elképzelt emissziómérséklés eredményes politika.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?