Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai rakétapajzsról tárgyal a NATO

MTI
2007.05.25. 21:03

Megkezdődött Madeirán pénteken a NATO parlamenti közgyűlésének ülése, amelyen a fő vitatéma az amerikai rakétapajzs elemeinek Európába telepítése lesz. Megnyitó beszédében José Lello, a közgyűlés portugál elnöke elismerte, hogy az amerikai terv, amelyet Oroszország ellenez, széles vitát keltett az atlanti szövetségen belül. A tanácskozáson meg fogják vizsgálni az amerikai terv következményeit a 27 tagországra nézve, hangsúlyozta. A NATO parlamenti közgyűlése nem döntéshozó szerv, de Lello reményét fejezte ki, hogy következtetéseit figyelembe fogják venni.

A tanácskozáson Afganisztán lesz a másik kiemelt téma, mivel a NATO nagy fontosságot tulajdonít a közép-ázsiai országban vállalt feladatainak. Jelzi ezt, hogy afgán és pakisztáni képviselőket is meghívtak. További téma lesz Koszovó függetlensége, és Grúzia csatlakozási szándéka a NATO-hoz. Szó lesz az atlanti szövetség és Ukrajna viszonyáról, különös tekintettel Oroszországra, valamint a NATO és az Európai Unió együttműködéséről.

Az atlanti-óceáni portugál szigeten 300 képviselő tanácskozik hétfőig fokozott biztonsági intézkedések mellett.