Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szudáni fegyveresek elfoglaltak egy közép-afrikai várost

MTI
2007.05.25. 21:20

Közel ezer, valószínűleg Szudánból érkező fegyveres elfoglalt egy várost a Közép-afrikai Köztársaságban, jelentette be egy helyi felkelő vezér pénteken. A fegyveresek a fővárostól, Banguitól ezer kilométerre, egy északi határátkelőn hatoltak be az országba, és a hatalmukba kerítették Sam-Ouandija várost, amely 650 kilométerre van a fővárostól.

Két napja érkeztek, menekültnek álcázva magukat, mondta Damane Zakaria felkelő vezér, aki nemrég békét kötött a kormánnyal. Szerinte az ő szervezetéből kiszakadt fegyveresekről van szó, akik egyébként az ország északkelti részét tartják ellenőrzésük alatt. Áprilisban békemegállapodást írt alá a központi kormánnyal, de ehhez nem csatlakozott egykori bajtársa, Abakar Sabone. Zakaria azt gyanítja, hogy ő áll a Szudánból betört ezer fegyveres élén.

A Közép-afrikai Köztársaságban évtizedeken át katonai puccsok és felkelések követték egymást, amióta 1960-ban függetlenné vált.