Szilárda
-4 °C
3 °C

Felállhat a Hariri-gyilkosságot vizsgáló törvényszék

MTI
2007.05.26. 10:35

Június 10-ig felállítanák a nyugati hatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsában pénteken benyújtott módosított határozattervezet szerint a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő elleni halálos merényletet kivizsgáló nemzetközi törvényszéket. Mint az diplomáciai körökből kiszivárgott, az először a múlt héten benyújtott BT-határozat csak akkor lépne hatályba, ha a libanoni politikai erők nem tudnának megállapodni a 2005 februárjában megölt politikus halálának körülményeit feltáró törvényszékről.

Ezt a megoldást az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szorgalmazza. Oroszország kifogásolta, hogy a határozat külön utal az ENSZ-alapokmány 7. cikkére, de nyugati diplomaták szerint nem valószínű, hogy Moszkva vétót emelne, legföljebb tartózkodna a határozatról szóló szavazáson, ami a jövő héten várható. A határozat csak a törvényszék létesítését mondaná ki, működésének részleteiről később döntenének.

Libanonban a Szíria-párti ellenzék rendre meghiúsítja a nemzetközi törvényszék létrehozását támogató parlamenti határozat elfogadását. Fuád Szinjóra libanoni kormányfő ezért fordult az ENSZ-hez, és kérte, hogy a BT hozzon kötelező érvényű határozatot a különleges bíróság felállításáról. Libanonban és Nyugaton sokan damaszkuszi megbízókat sejtenek a Szíria-ellenes Rafík Haríri elleni gyilkos merénylet mögött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!