Ábrahám
17 °C
29 °C

Pokolgép ölt meg hét embert egy indiai piacon

MTI
2007.05.26. 10:54

Pokolgép robbant szombaton egy zsúfolt piacon az északkelet-indiai Asszám államban, Guvahatiban, a merényletben hét ember meghalt, további húsz pedig megsebesült. A robbanószerkezetet egy taxiként üzemelő motoros riksában robbant fel. Az indiai rendőrség az Asszám Felszabadítási Egységfront (ULFA) szakadár szervezetnek tulajdonítja a pokolgépes támadást. Korábbi titkosszolgálat információk szerint ugyanis az ULFA merényleteket tervezett Guvahati városának legforgalmasabb pontjain.

Legutóbb május 14-én robbantott Guvahati kereskedelmi negyedében, akkor két ember halt meg, és nyolcan megsebesültek. A szervezet deklarált célja az olajban, földgázban és teaültetvényekben gazdag Asszám állam függetlenségének kivívása. A szakadár szervezet azzal vádolja az újdelhi kormányzatot, hogy az állam lakosait megfosztja ásvány- és más természeti kincseitől.

Az ULFA 1979 óta harcol a Banglades és Mianmar határán fekvő olajtermelő állam függetlenségéért, miközben mellette legalább harminc további fegyveres csoport folytat gerillaháborút Asszámban, ahol az erőszakcselekményeknek 1979 óta közel 20 ezer halottjuk volt.