Judit
2 °C
7 °C

Tizenhárom tüntetőt lőttek le az afgán rendőrök

MTI
2007.05.28. 12:33
Legalább tizenhárom ember életét vesztette és 35-en megsebesültek Észak-Afganisztánban, amikor a rendőrség tüzet nyitott egy helyi kormányzó elleni tüntetés résztvevőire - közölték szemtanúk és orvosok. Az észak-afganisztáni Dzsauzdzsán tartomány székhelyén, Sibarganban több mint ezer ember követelte hétfőn a helyi kormányzó Dzsuma Hán Hamdard tábornok lemondását. A békésen induló tüntetés fokozatosan zavargásba torkollott, a dühös tömeg kőzáport zúdított számos közhivatalra, és gépkocsikat gyújtott fel.

A tartományi hatóságok szóvivője megerősítette a zavargások hírét és az áldozatokat is, de közlése szerint a rendőrség csak a levegőbe lőtt a tüntetők szétoszlatására. Elmondta továbbá, hogy a fegyveres tüntetők Abdul Rasid Dosztum észak-afganisztáni hadúr hívei, akik felkelést terveztek a tartományi kormány ellen és a kormány zászlaja helyett ki akarták tűzni Dosztum zászlaját, a rendőrség pedig csak "védekezett". Az üzbég Dosztum tagja a Burnahuddin Rabbani volt afgán elnök vezette Nemzeti Front nevű koalíciónak, amely több hatalmat követel a parlamentnek, valamint azt, hogy az egyes tartományi kormányzókat válasszák, s ne Hamid Karzai államfő jelölje ki őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?