Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bújkálnak a ruandai népirtás bűnösei

MTI
2007.05.29. 06:17

Több mint negyvenezer olyan ruandai él a világ mintegy félszáz országában, akit felelősség terhel a tizenhárom évvel ezelőtt az afrikai országban történt népirtás alatt elkövetett bűnökért - derült ki hétfőn egy hivatalos jelentésből.

A népirtásperekben eljáró ősi ruandai falubíróságokat, a gacaca törvényszékeket felügyelő országos hatóság által összeállított dokumentum szerint a népirtásban való részvétellel gyanúsított 44204 ruandai él szerte Afrikában, Európában és Amerikában, s mintegy kétszer ennyi terhelt hunyt el külföldön.

A jelentés szerint több mint 800 ezren vettek részt az 1994 áprilisi népirtásban. ENSZ-adatok szerint az öldöklésnek mintegy 800 ezer ember, a kisebbségi tuszi népcsoport tagjai és mérsékelt hutuk estek áldozatul.

Eddig valamivel több mint 12 ezer embert ítéltek el Ruandában a mészárlásban való részvétel vádjával. A fő felelősök megbüntetésére a tanzániai fővárosban felállított Nemzetközi Törvényszéken 33 vádlottat marasztaltak el.