Judit
2 °C
7 °C

Marad Aszad Szíria elnöke

MTI
2007.05.29. 13:05

A hét végi népszavazáson a szíriaiak a voksok 97,62 százalékával úgy döntöttek, hogy Bassár el-Aszad államfő újabb hét évre az ország elnöke legyen, jelentette be kedden Bászam Abdul-Mádzsid belügyminiszter.

A részvételi arány 95,86 százalékos volt, vagyis közel 11,19 millió szavazó járult az urnákhoz. Aszad az őt először az elnöki székbe juttató, 2000 júliusi referendumon a szavazatok 97,29 százalékát kapta meg. A belügyminiszter szerint "ez a nagyfokú egyetértés Szíria politikai érettségét, demokráciánk és többpártrendszerünk ragyogó voltát mutatja".

Bassár el-Aszad ellenőrzi a kormányzó Baasz Pártot, amely 1963-ban puccsal került hatalomra, betiltotta az ellenzéket, és rendkívüli állapotot vezetett be. Az országban csak olyan politikai pártok tevékenykedhetnek legálisan, amelyek szövetségre léptek a Baasz Párttal. A demokráciapárti, kicsiny ellenzék a választások bojkottjára szólított fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?