Judit
2 °C
7 °C

Újabb professzort tartóztattak le Iránban

MTI
2007.05.29. 13:28

Irán kedden megerősítette, hogy kémkedés vádjával őrizetbe vették Kian Tajbakhsh iráni-amerikai társadalomtudóst, nem sokkal azután, hogy hasonló vádakkal letartóztattak egy másik iráni-amerikai egyetemi tanárt, Haleh Esfandiarit is. Az amerikai sajtó szerint a 45 éves Tajbakhshot - aki az Egyesült Államokban és Iránban is tanított, továbbá dolgozott a Világbanknak és Soros György Nyitott Társadalom Alapítványának - május 11-én vették őrizetbe.

A 67 éves Esfandiari asszonyt május 8-án fosztották meg szabadságától, és az iráni igazságügy-minisztérium szóvivőjének bejelentése szerint hivatalosan azzal vádolják, hogy "külföldiek javára, propaganda és kémkedés révén az ország biztonsága ellen cselekedett". "Ugyanez vonatkozik Tajbakhsh úrra is. Ő is őrizetben marad" - tette hozzá a szóvivő. Mindkét professzor kettős állampolgár, azonban Irán nem ismeri el ezt a státust.

A minisztérium szóvivője elmondta továbbá, hogy szintén kémkedéssel vádolnak egy harmadik iráni-amerikai kettős állampolgárt, Parnaz Azima asszonyt, aki a Washington által finanszírozott fárszi nyelvű rádió, a Radio Farda számára dolgozik. Esfandiarit és Azimát is akkor vették őrizetbe, amikor beteg hozzátartozójukat látogatták meg Iránban. Azimának elkobozták az útlevelét, viszont őt 440 ezer dollár óvadék ellenében szabadlábra helyezték. "Azima asszony nincs őrizetben, szabadlábon van, de őt is vád alá helyezik" - mondta a minisztériumi szóvivő.

Az amerikai sajtó és a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint egy negyedik iráni-amerikait, Ali Shakerit is őrizetbe vették Iránban az utóbbi időben, de ennek okát nem tudni. Irán vasárnap megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy kémhálózatokat épített ki, amelyek feladata szabotázsakciókat elkövetni az ország határ menti kényes térségeiben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?