Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Peresz jelölteti magát Izrael elnökének

MTI
2007.05.30. 12:49

Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy jelölteti magát államfőnek a kneszet két hét múlva esedékes szavazására. "Úgy döntöttem, indulok az államelnökségért" - közölte a 83 éves, Nobel-békedíjas Peresz a kormányzó centrista Kadima párt tagja a párt parlamenti frakciójának ülésén.

"A legmagasabb hivatalos tisztségek közül gyakorlatilag már az összeset betöltöttem, voltak kudarcaim, de sikereim is" - tette hozzá a politikus. Peresz indult a legutóbbi, 2000. évi elnökválasztáson, és alulmaradt Móse Kacavval, a jobboldali ellenzéki Likud jelöltjével szemben.

Kacav elnök hétéves mandátuma júliusban jár le, de kérésére már január végén felfüggesztették hivatalából, miután nemi zaklatás gyanújával eljárást indítottak ellene. Ha vádat is emelnek ügyében, és bűnösnek találják, akkor akár 16 évi börtönbüntetésre ítélhetik. Az államfőnek gyakorlatilag csak protokolláris szerepe van Izraelben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?