Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feloszlatták a 2006-ig kormányzó pártot Thaiföldön

MTI
2007.05.30. 21:44

Választási csalás címén feloszlatta szerdán Thakszin Sinavatra megbuktatott kormányfő pártját a thaiföldi alkotmánybíróság, és öt évre eltiltotta minden politikai tevékenységtől a párt végrehajtó bizottságának mind a száztíz tagját, köztük a volt kormányfőt is.

A Sinavatra vezette Thai Rak Thai (A Thaiok Szeretik a Thaiokat) párt nagyarányú győzelmet aratott a 2001-es és a 2005-ös választásokon. Az alkotmánybíróság ítélete azonban nem erre a két választásra, hanem a szoros eredménnyel végződött 2006-os választásokra vonatkozott, az ítélet szerint akkor sértette meg a bukott kormányfő pártja a választási törvényt.

Thakszin Sinavatra azért írta ki a 2006-os választásokat, hogy lecsillapítsa az ellene, illetve kormánya ellen tüntető tömegek haragját, amelyet a kormányfő és a kormány állítólagos nagyszabású korrupciós ügyei váltottak ki. 2006 szeptemberében a hadsereg vértelen puccsal megbuktatta Thakszin Sinavatra kormányát.