Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valdis Zatlerst választotta államfőnek a lett parlament

MTI
2007.05.31. 11:32

A lett parlament csütörtökön megválasztotta államfőnek Valdis Zatlerst, a rigai baleseti kórház eddigi vezetőjét, a nyolc év után leköszönő Vaira Vike-Freiberga helyére. A száztagú parlamentben 98-an adták le szavazatukat, és 58-an szavaztak a pártonkívüli, neves sebészre. A jobbközép lett kormánykoalíció a múlt héten egyezett meg az elnökjelölt személyéről.

Zatlerst korábban bírálatok érték amiatt, hogy - mint elismerte - orvosként többször hálapénzt fogadott el. Támogatói azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a hálapénz teljesen szokásos, bevett dolog a lett egészségügyben, és nem tekinthető korrupciónak.

A politikában újoncnak számító Zatlertől azt várják megfigyelők, hogy továbbviszi az ország Nyugat-barát irányvonalát. Megválasztása előtt bírálta a kormányt, amiért az szerinte nem tesz meg minden tőle telhetőt az infláció ellen.