Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Iszlamista terrorcsoportok telepedtek meg Svájcban

MTI
2007.05.31. 18:06

Militáns iszlamista csoportok támaszpontként használják Svájcot, kiaknázva az alpesi ország stratégiai fekvését és az Európai Unióétól eltérő jogrendjét - állítja egy csütörtökön közzétett dokumentum.

A svájci kormány jelentése lehetségesnek nevezi, hogy Svájcot magát is terrortámadások fenyegetik, jóllehet egyelőre nem merült fel konkrét bizonyíték, amely ilyen akcióra engedne következtetni - áll a szövetségi igazságügy- és rendőrminisztérium jelentésében.

A dokumentum szerint az alpesi köztársaság elsősorban visszavonulási helyként, előkészületi, logisztikai és propaganda-bázisként jön számításba iszlamista terrorcsoportok számára. Olyan iszlamista személyek, akiket bíróság elé állítottak az Európai Unió területén, illetve akik börtönben ültek valamelyik EU-tagországban, alternatív tartózkodási helyként választják Svájcot.

A nem EU-tag országban az utóbbi időben erősödött a vallási és az etnikai feszültség, amit elemzők a muzulmánok fokozódó bevándorlásának és annak tulajdonítanak, hogy e csoport tagjainak beilleszkedése kívánnivalót hagy maga után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!