Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tolimir szerint megsértették emberi jogait

MTI
2007.06.04. 21:20

Nem nyilatkozott bűnösségének elismeréséről Zdravko Tolimir volt boszniai szerb tábornok a volt Jugoszláviában elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék előtt, Hágában hétfőn. Tolimir úgy vélte, őrizetbe vételekor megsértették emberi jogait. Tolimirt a szerb-boszniai határ közelében fogták el a múlt héten, és letartóztatása elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az Európai Unió javulást lásson Szerbia és a törvényszék együttműködésében, és bejelentse a társulási tárgyalások újraindítását.

A tábornok a törvényszék katonai fővádlottjának, az igazságszolgáltatás elől máig bujkáló Ratko Mladic egyik fő segítője volt, egyebek között népirtással, gyilkosságokkal, kínzással, deportálással vádolják. Részben őt teszik felelőssé az 1995-ben megostromolt muzulmán lakosságú boszniai város, Srebrenica tragédiájáért, amelyben a boszniai szerb erők közel 7 és fél ezer férfit és fiút kivégeztek.

Tolimirnak harminc napon belül kötelessége nyilatkozni, bűnösnek tartja-e magát, vagy nem. Most azonban elutasította, mert úgy vélte, megsértették a jogait azzal, hogy Szerbia területén elfogták, de átszállították a boszniai szerbek területére. Első megjelenése során arra is utalt, hogy nincs jó egészségi állapotban.