Mátyás
-6 °C
1 °C

Visszaszállították Ausztriába az illegális szemetet Szlovákiából

MTI
2007.06.04. 21:45

Visszaszállították Ausztriába a múlt héten Szlovákiából visszafordított két teherautónyi importszemetet, közölte hétfőn a szlovák belügyminisztérium. A két teherautó - rakományában csaknem 40 tonnányi szeméttel, műanyagpalackokkal, üvegekkel és kórházi hulladékkal - azóta vesztegelt a Petrzalka-Berg szlovák-osztrák határátkelőhely szlovák oldalán, hogy a szlovák hatóságok megakadályozták, hogy a szemetet lerakják az északnyugat-szlovákiai, Trencsénhez közeli Máriatölgyes (Dubnica nad Vahom) közelében, és visszafordították őket Ausztria felé.

A szemétszállítmány azonban egészen mostanáig nem jutott vissza a szomszédos országba. Az osztrák hatóságok nem engedték át ugyanis a határon a két teherautót, nem lévén olyan okmányuk, amely a Bécsújhely (Wiener Neustadt) melletti tárolóból származó szemét Ausztriába vitelét engedélyezte volna.

A visegrádi országok (a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) fel akarják vetni a gazdagabb EU-tagállamokból illegálisan hozzájuk szállított szemét problémáját az EU környezetvédelmi minisztereinek júniusi találkozóján.