Ágnes
-1 °C
2 °C

A béke közvetítője lesz a FARC vezetőjéből?

MTI
2007.06.05. 01:28

Álvaro Uribe kolumbiai államfő hétfőn bejelentette, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök kérésére engedték szabadon Rodrigo Grandát, a legnagyobb gerillaszervezet egyik vezetőjét. Granda "békeközvetítőként" segíti majd a gerillák által fogva tartott több tucat ember, köztük a francia-kolumbiai állampolgárságú Ingrid Betancourt és három amerikai elengedését.

Uribe megerősítette, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) "külügyminisztereként" emlegetett Rodrigo Granda békeközvetítőként hajlandó harcolni a békéért.

A túszokért cserébe, egyfajta gesztusként Uribe szabadságot ajánlott a bebörtönzött gerilláknak, akiknek hivatalos levélben le kellett mondaniuk a fegyveres harcról. Az amnesztia csak azokra vonatkozik, akiknek nem tapad vér a kezéhez. Csaknem kétszázan éltek a lehetőséggel, ám a FARC parancsnoksága vasárnap demagógiának és csalásnak minősítve visszautasította Uribe kezdeményezését. A FARC továbbra is egy demilitarizált zónában akar tárgyalni és megállapodásra jutni a kormánnyal a túszok és a bebörtönzött csaknem ötszáz gerilla kicseréléséről.

Uribe hétfőn megismételte, hogy nem fogadja el a demilitarizált övezet kialakítására vonatkozó követelést. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az amnesztia révén kiszabadult egykori gerillák teljesítik ígéretüket, és visszailleszkednek a társadalomba.